Pääsiäisen aika meni sairastellessa. Kuumeen mittaamisen, niistämisen ja järjettömän yskimisen lomassa tuli katsottua televisiota vähä normaalia enemmän.

Katsoin kaksi elokuvaa, joissa ei ollut mitään muuta yhtäläisyyttä kuin se, että molempien tarina ja myös kuvaukset oli sijoitettu tänne pohojammaalle, ja molemmissa näytteli sama mies täysin erilaiset roolit. Toinen elokuva oli Lakeuden kutsu ja toinen Pieni pyhiinvaellus. Lakeuden kutsu kertoo kauhavalaasesta Hakalan Erkistä, joka muutaman Amerikas vietetyn vuoden jälkeen palaa takaasin kotikonnuilleen pyärittämään pisneksiä ja selvittämään ittensä ja läheistensä välisiä asioita.  Pieni pyhiinvaellus kertoo nuoresta Ritva-nimisestä tytöstä, jonka sisaren poikaystävä saattaa raskaaski. Ritva salaa raskauden kaikilta ja synnyttää lapsen navetan ylisille, josta sisar hänet löytää. Ritva, sisarensa avustuksella, jättää lapsen linja-autoon, josta se löydetään ja siitä syntyy körttialueella suuri kohu.

Molemmissa elokuvissa näytteli nyt jo edesmennyt lapualainen näyttelijä Luojan armosta, Esko Nikkari. Lakeuden kutsussa Nikkari näytteli Erkki Hakalan vanhempaa veljeä ja Pienessä pyhiinvaelluksessa kirkkoherraa.  Jos on katsonut vain Pekko-elokuvien konstaapelia, ei tiedä Esko Nikkarin näyttelijänlahjoista mitään. Yllämainituissa elokuvissa olevat roolit todistavat hänen muuntautumiskykynsä. Jo pelkät ilmeikkäät kasvot ovat aivan loistavat. Esko Nikkarin ei välttämättä tarvitse sanoa mitään, pelkkä katse oikeassa kohdassa riittää.

Eskon näyttelijän ura tuli matkansa päähän muistaakseni noin kaksi vuotta sitten.  Hänellä on nyt rooli ihan uudessa elokuvassa. Vaikka häneltä puuttui ammatillinen näyttelijän koulutus, päihitti hän roolisuorituksillaa monet ammattilaiset.

Esko Nikkari oli hieno mies.