Ennakkoperintöna jo syntymälahajaksi saatu psori on mulla niin paha aika ajjoon, jotta jourun turvautumahan ilmastokuntoutuksehen. Katehellisten miälestä soon kolomen viikon ryyppyreissu Gran Canarialle. Välillä voirahan käyrä vähä rannalla makaamas, jos krapula antaa myären.

Torellisuus on taruakin ihimeellisempää. Tällä reissulla meitä oli täältä Suamesta 21 saman kohtalon omaavaa ihimistä matkas. Kaikkien tauti oli sama, mutta silti jokaasella niin erilaanen. Toisilla seleväpiirteeset, niinku kynällä piirretyt läiskät, jokka on niin paksuja, jotta esim. istumalihaksihin iskiesnänsä hankaloottaa istumista. Joillaki saattaa olla käret ja jalaat niin psorin peitos, jotta asteleminen ottaa kipiää ja sormia ei saa koukkuhun. Mulla on suhteellisen ohutta läiskää, mutta siton lanttalauree päästä varpahisihin ja jopa korvakäytävis. Oikiastansa ei voi enää puhua läiskistä. Mä oon yks isoo kävelevä psoriläiskä.

Hoitona matkalla oli siis meres likuaminen ja auringos makaaminen. Saattaa kuullostaa mukavalta, mutta kolome viikkua, seittemänä päivänä viikos 6-8 tuntia päiväs on tosi raskasta. Otetahampä tähän esimerkki yhyrestä normipäivästä: Heräätys klo 07.00, aamupalan tarjoilu klo 07.30 - 09.30. Aamujumppa, joka on kaikille pakollinen klo 08.00 - 08.30. Vesijumppa klo 09.15 - 10.00. Sitten kiirehenvilikkaa joko nakukatolle tai rantahan. Klo 13.00 lounas, sen jälkehen taas rannalle, nakukatolle tai uima-altahan reunalle jatkamaan auringonottoa. klo 17.00 - 18.00 kämpille suihkuhun ja rasvauksehen. klo 18.30 - 20.30 illallinen. Sen jäläkehen voi ehkä istua vähän aikaa ravintolan ulkopöyräs ja keskustella kansasisarien ja -veljien kera drinkin tai oluen äärellä. Jos psori vaatii parantuaksensa  järeämpiä keinoja, viimeistään 22.00 on lähärettävä kämpille laittamahan esim. reiret ureadinirasvoohin, jokka peitetähän elmukelmulla. Siihen päälle laitetahan vielä picnic-paistiverkko, jotta kelmut pysyy rasvojen päällä paikoollansa. Ja sitten sänkyhyn hikoolemahan ja orottamahan aamua.

Aurinkua otetahan kellon kans. Alakohoolia ei saa käyttää ennen klo 18.00 ja pöhönäs ei saa esiintyä koko reisun aikana, muutoon joutuu omin kustannuksin lähtemähän kotia. Viätä kolome viikkua kaharen ventoviarahan ihimisen kans samas kämpäs sovitellen omia tapoja muiren tapoohin. Törmäyksiltä ei aina voi välttyä.

Viäläkö joku karehtii? Mä voin luapua seuraavasta reissusta sun hyväkses, mutta ota sitte tämä tautiki.